måndag 7 januari 2008

Fler bovar på familjesidorna

Vi satt på krogen ett gäng och diskussionen kom in på brottslingars anonymitet. Min ena väninna ville se ansiktet på alla som dömts för brott. Hon var less på alla bilder av hukande figurer under jackor och kappor. Fram med dem! De har förverkat sin rätt att vara anonyma! fastslog hon med eftertryck
Den andra väninnan, en journalist, var mer skeptisk.
-Varför vill du se hur de ser ut?
-Så jag vet hur de ser ut! Det kanske är nån man sett, vad vet jag? De ska inte få gömma sig, bara!
-Jaha? Ska fotografen rycka av dem jackan med våld då? Förresten så är de offentliga, du kan beställa deras passbilder....
-Inte orkar jag med sånt. Jag vill se dem i tidningen, det får man med allt annat!
-Kanske på familjesidan, föreslog en tredje. Under ”dömda denna vecka”? ”Födda, döda, dömda, typ ”
-Bra idé!

Jag har länge tänkt att familjesidorna är lite begränsade. Födda, förlovade, gifta, döda. I stort sett. Men det händer ju så mycket mer i livet. Tänk bara på alla de som trillat i säng lite oplanerat, (eller välplanerat )och sen enas om att hålla det hela hemligt. Förutom att de bara genast måste berätta det för sina sju närmaste vänner (i förtroende) varpå det raskt sprids till deras sju närmaste. Detta till den grad att jag personligen vet otroligt snuskiga saker om folk jag inte ens känner. De här otuktssexhibitionisterna skulle lika gärna kunna annonsera på familjesidorna de också, förslagsvis under ”förförda”. Dom vill ju uppenbarligen bara att alla ska veta! Annonsera! Så slipper man gå där och låtsas som att man inte vet alla dessa saker som man aldrig velat ha reda på.

Med spalter för ”dömda” och ”förförda” är inte steget långt till ”fördömda”, för de som blivit bannlysta av olika religiösa ledare. Och hur är det med alla de som ”kommer ut” som det ena eller det andra. Varför inte förenkla för de som vill? De borde också ha en rubrik, utkomna. Eller flera. Utkomna som homo, utkomna som nyktra alkoholister, utkomna som ..... Folk som slutar röka skulle ju ha en helt annan press på sig, och en större motivation att hålla sig rökfria om hela läsekretsen visste att de lagt av, eller hur? Annonsera rökslut! Bild på dem också, tack.

Sen tycker jag att det annonseras lite väl skralt i samband med skilsmässor, något som verkligen kan vara av allmänintresse. Folk lägger ned pengar på advokater och gud vet allt, då kan de väl kosta på sig en liten annons? Så vi andra får gotta oss åt att det sket sig, och kanske en vink om vem som är ledig och vilket hus som kan bli till salu snart. De kan spara in en mäklare med en sån annons.

När man läser familjesidorna idag verkar livet så väldigt tillrättalagt och idylliskt. Lite fler skitstövlar skulle pigga upp det hela och skapa en mer realistisk bild av livet och familjelivet. Å andra sidan skulle det ju sabba en del för kvällstidningarna om bild och namn på alla bovar, banditer, förförda, fördömda, utkomna och skilda kom ut redan med morgontidningen. Men vad gör det? Vi behöver spara lite på träden.

Inga kommentarer: