torsdag 17 januari 2008

Feng shui kan slänga sig i väggen

Flytta är inget man ska göra själv om man kan undvika det. Man kan klippa sig själv om det kniper, det finns läkare som syr sig själva vid behov. Det finns en hel del man kan göra åt sig själv och i Sverige gör vi ovanligt mycket själva - laglig hjälp är dyr och olaglig fel, tänk om man nån gång får för sig att bli minister! Vi renoverar våra badrum med en klump i magen och varnar varandra för vattenskador. Vi fixar och donar och ställer psykiatriska diagnoser oss själva och våra närmaste med en pockethandbok eller i värsta fall en damtidning som tillhygge. Allt detta är ok! Men vi borde inte flytta själva. Vi borde alla flytta åt varandra.

De egna sakerna är alldeles för nedgeggade med personliga minnen för att man ska kunna hantera dem effektivt. Till råga på allt tror många att de ska rensa samtidigt. Vilken idioti. De bortrensade grejerna ligger och piper som övergivna fågelungar :”du kommer att behöva oss!” De utvalda ägodelar som ska vara kvar, de ligger där och jäser och räcker ut tungan åt ”kastas- lådan” till. ”Vi får följa meeeeheeeed!” De ser fula, dyga och onödiga ut. Några är lånade, men du har glömt av vem. Några planerar att spricka eller bli kantstötta. Allt det där är väldigt traumatiskt. Sakerna drar ur dig den sista gnutta energi du har i kroppen. Det är inte kånkandet som är värsta grejen med att flytta. Det är kanske nån sorts bosättnings-instinkt, som gör att vi har ett inre motstånd mot att flytta. Att flytta åt sig själv är lite som att försöka strypa sig själv, man ser sitt liv passera revy och svimmar innan det är klart. Flyttar kan bero på tråkiga saker som skilsmässor och dålig ekonomi. Ännu mindre skäl att göra det värre än det redan är.

Under min tid i Stockholm där alla idioter av någon anledning ska bo, där flyttade jag ett tiotal gånger och blev en mästare på att få folk att hjälpa mig. De backar med öl jag köpte som uppmuntran var värda sin vikt i guld. Jag lärde mig då ett antal saker. Den som flyttar, eller, snarare blir flyttad, ska lägga sig i så lite som möjligt. Hon eller han ska definitivt inte stå och vela med någon ful gammal leksak i ena handen, berätta den spännande historien kring en konstig gren som just återfunnits bakom en hylla eller på annat sätt obstruera arbetet. Det räcker att tillhandahålla många kartonger och bjuda på saker som gröt och öl. Inte efteråt. Medan. I alla fall gröten. Flyttkartonger är bäst men papperspåsar ett underskattat budgetalternativ, i alla fall under sommarhalvåret. Tesatejp är bäst men bredare frystejp billigt och lätt att hantera. Undvik all annan sorts tejp. Rensa inte. Blunda och tänk att det är väldsliga materiella ting som inte ska tynga ned ditt klara och upplysta sinne. Rensa sen, när allt är över och du inser att det inte behövs. Försök inte fatta beslut medan du är i chocktillstånd. Rensning är en överskattad och miljöfarlig aktivitet. Feng Shui kan slänga sig i väggen.

Intressant att jag kom att tänka på det här just nu, när jag snart ska flytta.

1 kommentar:

Karos Corner sa...

Oj, vart ska du flytta? Ser frem emot ett flyttkort ...

Rysliga Romney